Magán ortopédia rendelő


Rendelőnk 2013 óta várja azokat a betegeket, akik enyhe, vagy akár súlyos ortopédiai problémával küzdenek, illetve azokat a gyermekeket, akiknél preventív vizsgálatokra van szükség. Ma sajnos az ilyen jellegű problémák egyre szélesebb kört érintenek, nem csak az idősek, de a fiatalabbak körében is. 

Magán ortopédia rendelőnkben minden fajta mozgásszervi betegség vizsgálatával, diagnosztizálásával és terápiájával foglalkozunk. A kezeléseket ortopéd főorvosunk írja elő és kontrollálja. A hagyományos, sok helyen elérhető szolgáltatások mellett holisztikus szemlélettel közelítjük meg a problémákat, ezért a szakterületen kívüli megoldásokat is alkalmazzuk. 

A nem műtéttel járó beavatkozások széles kínálatát megtalálja nálunk: gyógytornával, fizikoterápiás és injekciós kezeléssel, traumatológiával, csecsemő csípőszűréssel, gyermek és felnőtt ortopédiával, valamint számtalan egyéb módszerrel várjuk betegeinket.

Érdemes felkeresnie magán ortopédiánkat már akkor, amikor jelentkezik valahol fájdalom és legfeljebb pár nap után nem múlik el, ami ízülethez, izomhoz, csonthoz kapcsolódik. Amennyiben éles, vagy szúró érzést tapasztal, és a pihenés sem segít, úgy jelentkezzen be azonnal és a lehető leghamarabb igyekszünk időpontot biztosítani.

Családias jellegű magán ortopédia rendelőnkben kiemelt figyelmet fordítunk az orvos-beteg között fennálló bizalomra, hiszen ez az egyik kulcsa a gyógyulásnak. Főorvosunk több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik, így szinte biztos, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét és az egyénre szabott, hatékony kezelési módot. 

Örömmel fogadjuk a csecsemőket is csípőszűrésre, valamint az ízületek fejlettségi szintjének felmérésére. A gyermekeknél jelentkező gerinc és láb problémákra, gerincferdülésre, bokasüllyedésre, egészségtelen testtartásra és egyéb fejlődési problémákra is hatékony megoldást tudunk kínálni magán gyermek ortopédia rendelőnk.

Felnőtt- és időskorban számtalan ortopédiai probléma jelentkezhet, mint amilyen a sportsérülés, tartós ülő-, vagy állómunka miatt kialakuló betegségek, teniszkönyök, porckorongsérv, ízületi porkopások. Ezeknek a kezelésében is nagy tapasztalattal és eszköztárral rendelkezünk.

Forduljon hozzánk bizalommal: vegye fel a kapcsolatot most, hogy mihamarabb elkezdhessük a gyógyítást! 

Pontosan mit is foglal magába az ortopédia?

A nevét a görög orthopaedia szóból kapta, ami nem jelent mást, mint a csontokkal foglalkozó tudományágat. Az ortopédia lényegében olyan orvosi szakterület, ami a tartó-, illetve mozgató szervrendszer problémáit vizsgálja, továbbá ellenőrzi, hogy nincs-e a csontvázrendszerben vagy izomrendszerben valamilyen rendellenesség, végül meghatározza a kezelés módját.

Az orvostudománynak ezen területe hozzájárul a csontozat, izomzat, végtagok, gerinc és a járulékos szervek normál alakjának a megőrzéséhez, eltérés esetén megállapítja a helyreállítás, fejlesztés lépéseit, mindezt gyógyszerekkel, fizikai vagy sebészeti úton is megteheti.

Az ortopédia pontosan milyen betegségekkel foglalkozik?

A passzív és az aktív izomzatnak, valamint a mozgási szervrendszernek is számos vele született vagy szerzett megbetegedése lehet, melyek diagnosztizálását és a gyógyítás folyamatát az ortopédus szakorvos határozza meg. Magánrendelésünk számos elváltozás és rendellenesség kezelésével foglalkozik.

Az ízületeknek előfordulhatnak veleszületett rendellenességei, ilyen egy csípőficam, de bizonyos kinövések is ide sorolhatóak, például dongaláb. Az ízületeknek szerzett elváltozásai is kialakulhatnak, gyakori problémák az ízületi kopások, artrózisok. A statikai és fejlődési rendellenességekkel, a lúdtalppal, a szkoliózissal, a gerincferdüléssel is az ortopédia foglalkozik.

Jelentkezhetnek ismeretlen eredetű vállpanaszok, amelyekhez duzzanat, mozgáskorlátozottság és fájdalom is társulhat. Sokaknál gyakori probléma a rotator köpeny vagy az impingemet szindróma, ezeknek a fennállása esetén jellemzően azt érzi a beteg, hogy a válla befagyott, ezáltal beszűkült a mozgása, gyakorlatilag teljesen olyan, mintha becsípődött volna az ideg és súrlódik, ha megemeli a karját. A felső végtagokon is keletkezhetnek elváltozások, állhat a háttérben tenisz- vagy golfkönyök, ganglion, alagút szindróma, esetleg ínhüvelyt érintő gyulladások.

Felnőttkorban akut és krónikus gerincelváltozás is felmerülhet, legyen szó derékfájásról, lumbágóról, porckorongsérvről vagy a gerincszakasz fájdalmairól, a kezelést minél előbb célszerű megkezdeni. A térdet érintő panaszoknak is lehetnek akut és krónikus fázisai, rendellenességek érinthetik a térdkalácsot, de meniscus sérülések, ízületi kopások, ízületi tok heges elváltozásai és szalagsérülések is állhatnak a háttérben. Az izomzatot és a csontokat idegi eredetű megbetegedések is érinthetik, ezek lehetnek agykárosodás következményei is, amelyet mondjuk születésekor szenvedett el az illető, továbbá, mozgásszervi betegségnek számít még a Little-kór is.

Milyen panasszal forduljunk ortopéd szakorvoshoz?

Bármi olyan problémával javasolt ortopéd szakorvoshoz fordulni, ami állandó fájdalmat vagy mozgásbeszűkülést okoz. A következő panaszok esetében okvetlenül keressünk fel egy szakrendelőt:

  • ízületeket érintő fájdalmak
  • ízületi gyulladások
  • csípővel kapcsolatos problémák
  • inak megbetegedései
  • végtagi csontok betegségei
  • izomzathoz kapcsolódó fájdalom

A kezeléseknek az elsődleges célja, hogy a mozgáskészség újra normalizálódjon és ne kísérje fájdalom. Az ízületi elváltozások tehát sikeresen kezelhetőek az ortopédián és a sérülések utáni állapotok is visszaállíthatóak.

Magán ortopédiai rendelésünkön számos betegség kezelésére van lehetőség, többek között, ha a gerinc, nyak vagy a hát környékén tapasztalunk fájdalmat, esetleg porckorong kiboltosulással küzdünk, de a gerincferdülést, porckorongsérvet, mozgástartományok beszűkülését, térdízületi gyulladásokat, vállízületi kopásokat, porcleválásokat, porc felpuhulásokat, meniscus sérüléseket, szalagok sérüléseit, ínhüvelygyulladásokat, alagút szindrómát, lúdtalpat, bütyköket, kalapácsujjat és a csípő degeneratív betegségeit is a helyén tudjuk kezelni.

Miként épül fel a mozgás szervrendszere?

A mozgás szervrendszere csontokból és vázizmokból áll, a csontok teszik ki a passzív részt, míg az izmok az aktívat. A csontváz elsősorban azért felel, hogy a testet megtámassza és szilárdan tartsa, de a belső szerveket is védelmezi. A csontváz csontjait különféle járulékos elemek és szalagok egyesítik csontvázzá, mindezt az ízületeken keresztül, valamint varratok is gondoskodnak a csontok összekapcsolásáról. A csontok lényegében olyan képletek, amelyek kemények, kellően szilárdak, ugyanakkor rugalmasak is.

Egy csecsemő csontváza összesen 270 csontból tevődik össze, ez az érték úgy nő, ahogy a kicsi fejlődik, serdülőkorban pedig bizonyos csontok egybeolvadnak, ezáltal ennek a száma csökkenni kezd. A felnőttek csontvázát összesen 206 csont alkotja, amelyek között a hosszú csöves csontok (combcsont), a lapos csontok (bordák), a légtartalmú csontok (arckoponya), köbös csontok (csigolya) is megtalálhatóak. A koponya, a törzsváz, a végtagok és ezeknek a függesztőövei alkotják a csontváz legfőbb egységeit. A testünk tömegének 20%-át a csontrendszer adja.

A testsúlyunk felét vázizomzat teszi ki, ami 350 harántcsíkolt izomszövetből épül fel. A vázizmok tekinthetőek a mozgató szerveknek, amelyek a csontokra is hatást gyakorolnak, de jelen vannak az érzékszervekben, zsigerekben is, ráadásul a testüreg falán ugyancsak megtalálhatóak. A vázizomzat izmainak vannak olyan sajátosságai, hogy képesek összehúzódni, amit jellemzően valamilyen inger idéz elő, ez leginkább a központi idegrendszerből indul úgy, hogy áttevődik az izomra, a mozgató véglemezen keresztül. Az izmok abban az esetben is aktívan feszülnek, ha azokat éppen semmi sem készteti összehúzódásra, ezt hívjuk izomtónusnak. Az esetek többségében az izom felel két csont összekötéséért és az ízületek is itt helyezkednek el. Az izmok két végén tapadási és eredési pontok találhatóak.

Az izmok működés szerint több csoportra oszthatóak, vannak hajlíthatók, feszíthetők, forgathatók, távolítók és közelítők. Ahogy haladunk előre a korral, egyre jobban csökken a vázizomzat tömege és az ereje sem lesz már az igazi, viszont a rendszeres mozgás, valamint az egészséges étrend hozzájárul a folyamat lelassításához.