Csecsemő csípőszűrés


Bizonyos nyugati országokban már kötelező a csípőízületi ultrahangos vizsgálat, hiszen így vehető észre a legkönnyebben valamilyen kóros eltérés. Elképzelhető, hogy fennállnak olyan problémák, amelyek fizikális vizsgálattal nem vehetőek észre, de az ultrahang vélhetően kimutatná azokat. Tehát a komplett szűrés magába foglalja a fizikális vizsgálatot és az ultrahangot is. A vizsgálat során ellenőrizzük, hogy a csípőízület ficamodott-e, ennek szerencsére nagyon kicsi az esélye, ezen kívül megnézzük a porcos és csontos részek érettségét is.

Amennyiben problémát észlelünk, nagyon fontos, hogy a kezelés időben megkezdődjön, ezáltal a csípők normál érettsége a lehető leghamarabb biztosítva lesz. A legtöbbször a kezelés nem bonyolult, úgynevezett terpeszpelenkázásból tevődik össze, súlyos esetekben pedig ideális a Pavlik-kengyel vagy más speciális rögzítő. Az említett kezelési módok a babák számára nem jelentenek kényelmetlenséget és abszolút fájdalommentesek. 

A kezelések hosszabb ideig tartanak, illetve komplikáltabbak, ha a problémák később kerülnek felismerésre. Felnőttkorban például a csípőízületi panaszok sokszor csak műtéti beavatkozásokkal orvosolhatóak. 

Klinikánk átfogó megoldásokat kínál pácienseinek, így a gyermekek és a felnőttek egyaránt számos másban is részesülnek. Szakembereink és orvosaink kiváló tapasztalattal rendelkeznek, odaadóak és természetesen abszolút figyelmesek.

 

Csecsemő csípőszűrés: három alkalommal

Csecsemő csípőszűrés miatt sokan keresik fel az ortopédiai magánrendelőnket. Összegyűjtöttük a Csecsemő csípőszűréssel kapcsolatos leggyakoribb kérdésre a válaszokat. Hányszor van rá szükség? hány hetesen kell elvinni a babát? Fájdalmas a csípőszűrés? Meddig tart egy ilyen vizsgálat?

Fontos tudni, hogy az első csecsemő csípőszűrés még az újszülött osztályon megtörténik ahol az újszülött gyógyász azonnal elvégzi. Ez azonban csak tájékozódó jellegű, ezért később két alkalommal kell még megismételni.

A második csecsemő csípőszűrés vizsgálatot, mely az első megismétlése és kiegészítése 6-10 hetes korban, a harmadikat pedig 3-4 hónapos korban kell elvégezni (a csípő ultrahangos vizsgálata 6 hetes kortól 5-6 hónapos korig lehetséges, amíg a combcsont feje porcos). Kiegészítés alatt ultrahangos csípővizsgálatot kell érteni, mely az ortopéd szakorvosi vizsgálattal együtt történik.

Az ortopédiai és ultrahangos vizsgálat együttesen sem vesz néhány percnél többet igénybe és a teljesen biztonságos és fájdalommentes. Semmilyen kockázata és mellékhatása nincs.

A csípőízületi ultrahang vizsgálat kifejezetten javasolt ha a baba farfekvéses volt, illetve ha előfordult már csípőficam vagy egyéb csípőízületi rendellenesség a családban. A korai és alapos csípővizsgálattal számos későbbi probléma és ízületi megbetegedés elkerülhető.

Csecsemő csípőszűrés ortopédia orvosi magánrendelőnkben igénybe vehető: 1161 Budapest Nonn János u. 3. (A vizsgálatokat minden esetben ortopéd-traumatológus főorvos végzi.)