Magán traumatológia


A trauma szó görög eredetű, magyarul sebet és sérülést jelent. Az orvostudományban olyan sérülésekre specializálódott a traumatológia, amelyek balesetekből, erőszakos cselekményekből származnak. Éppen ezért a traumatológiát baleseti sebészetként is nevezik hazánkban. A traumatológus szakorvos kezeli azokat az elváltozásokat, amelyek a sérülés által keletkeztek, gondoskodik a fájdalom csillapításáról és igyekszik helyreállítani a megelőző anatómiai állapotot. A traumás esetek közé soroljuk a csonttöréseket, fejsérüléseket, arc sérüléseket, artériás vérzéseket, ízületi ficamokat, rándulásokat, lágyrészek vagy végtagok zúzódását és az izom-, ín-, idegsérüléseket. A kezelések többféle módon végbe mehetnek, lehet gyógyszeres úton, gyógyászati segédeszközök felhasználásával, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők szedésével, sebellátással, törés esetében gipszeléssel, porcpótló injekciókkal, gyógytornákkal, de műtétre is szükség lehet. A sérülés súlyosságától függ, hogy indokolt-e a kórházi megfigyelés, illetve kezelés.

Hogyan zajlik egy magán traumatológiai vizsgálat?

A traumatológus először megismeri a kórelőzményeket, érdeklődik a baleset körülményeiről, a panaszokról és a korábbi betegségekről is kikérdezi a pácienst. Ezt követően megvizsgálja a panaszos testrészt, szemügyre veszi az érintett területet majd funkcionális vizsgálatot hajt végre, ellenőrzi a mozgásterjedelmet és a deformitást is, ebbe beletartozik a végtagok érző, mozgató funkciója is, valamint a keringés. Végül meghatározza, hogy milyen képalkotó vizsgálatot rendel el a betegnél, az esetek többségében erre mindig szükség van.

A röntgen, MR és CT gépeinkkel könnyen felállítható a pontos diagnózis, kiváló orvosaink pedig ezt követően közlik a kezelések menetét.

Mikor célszerű traumatológus szakorvoshoz fordulni?

Amikor háztartási balesetek érnek minket, mint például valamilyen vágásos sérülés, esetleg megégetjük vagy leforrázzuk magunkat, célszerű traumatológus szakorvoshoz fordulni. Munkahelyi balesetek is érhetnek minket, amelyek traumatológiai kivizsgálást igényelnek, ilyen lehet például egy akadályozó tényező által okozott elesés vagy bármilyen kéz sérülés. Egyéb problémákkal is fordulhatunk traumatológus szakorvoshoz, mondjuk, ha ízületi fájdalmakat tapasztalunk vagy idegbecsípődést, de a lumbago és az ischias is ide sorolható. Továbbá, sportbalesetek, végtagsérülések is a traumatológiához tartoznak, legyen szó ficamról, törésről, húzódásról, zúzódásról, rándulásról, illetve horzsolásról.

Pontosan milyen sérülésekkel is foglalkozik a traumatológia?

Törés

Milyen jelek utalnak a törésre?
A nyílt törés egyértelmű, hiszen a csont szabad szemmel látható, ezen kívül erős fájdalommal és vérzéssel jár. A zárt törést pedig kóros mozgathatóság és eldeformálódás kíséri, de sokszor recsegés, ropogás, fájdalom, duzzanat, zsibbadás is jelentkezik. A sérült rész belilulhat, ami elsősorban vérömlenyre utal. Amennyiben törésre gyanakszunk, mindaddig helyezzük nyugalomba a sérült testrészt, amíg a sürgősségi betegellátás nem történik meg és ne mozgassuk az érintett végtagot.

Zúzódás

A zúzódást nagy erőbehatás váltja ki, gyakorlatilag kialakulhat ütéstől, ütődéstől, elesésből, de a sportból származó erőkifejtések is kiválthatják. Az érintett terület a kezdetben vörössé válik, ami azért van, mert a sérült részen vérömleny, duzzanat keletkezik. A zúzódás helyén lévő vörös szín a későbbiekben sötétebb lesz, legvégül pedig felszívódik. A zúzódás kellemetlen panaszokkal jár, kísérheti duzzanat, erős fájdalom, feszülés és mozgáskorlátozottság is.

Ficam

A ficam nem jelent mást, mint amikor az adott ízületi fej kimozdul az ízületi felszínből, pontosabban kifejezve a vápából. A leggyakrabban a váll és a könyök ficamodik ki, sokszor károsodnak az ízületi szalagok is, a végtag mozgása korlátozottá válik, valamint heves fájdalom is társul hozzá. Mi magunk ne kísérletezzünk azzal, hogy megpróbáljuk helyre tenni a kificamodott területet, ugyanis elegendő egy rossz mozdulat és máris törés vagy idegkárosodás a vége. Igyekezzünk a szakorvos felkereséséig nyugalomba helyezni az érintett testrészt, figyeljünk rá, hogy ne mozgassuk, lehetőleg rögzítsük és jegeljük.

Rándulás

A rándulás olyan hirtelen erőbehatás, amely következtében elmozdulhatnak a csontvégek, megnyúlhatnak a szalagok, de az ízületi felszínek nem mozdulnak a helyükről. Az efféle balesetek következtében részleges és teljes szalagszakadás is bekövetkezhet. A sérülés többnyire duzzanattal, fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár. Többféle kezelés is szükséges ahhoz, hogy az ízület újra stabil legyen, valamint a gyulladás maradéktalanul eltűnjön.

Bőr-, izom-, idegsérülés

Egy kicsinek tűnő sérüléstől is kialakulhat zsibbadás, érzékkiesés, rosszabb esetben bénulás, ilyenkor minél előbb forduljunk orvoshoz.

Mi az a zárt végtagsérülés?

Zárt törésnél a bőr felszíne alatt helyezkedik el a törött csont, tehát nem szakad a kültakarónak a folytonossága, viszont sérülés érheti, akár még a lágyrészeket is. A zárt törések főbb tünetei közé tartozik a duzzanat, bepirosodás, lilulás, mozgáskorlátozottság és a fájdalom. A nagyobb mértékű törések deformitást okozhatnak, ami szabad szemmel is jól látható.