Gyerek Ortopédia Magánrendelés


A mozgás szervrendszerének az ideális fejlődésére nagy hangsúlyt szükséges fektetni, csecsemőkortól egészen felnőttkorig. Ebben az életszakaszban lehetséges még könnyedén korrigálni a mozgásszervi rendellenességeket. A felnőtté válásig folyamatosan épülnek a csontok, ekkor megy végbe a csontosodás is, végül kialakul a test vázrendszere. Ilyenkor sokat számít a korai felismerés és a gyógyítás, ráadásul így kisebb eséllyel keletkeznek felnőttkori mozgásszervi problémák. A gyerek ortopédia célja, hogy a támasztó-, illetve mozgatószervek, csigolyák, csontok, ízületek, izmok és az ezeket körülvevő lágy részek problémáit, elváltozásait felismerje és megtalálja a leghatékonyabb kezelési módot. 

A növekedéshez köthető elváltozásokat jellemzően nem kíséri fájdalom, ezért a szülőknek nagy figyelmet kell fordítaniuk az intő jelekre, amelyek nehezen vehetőek észre. Fontos, hogy ezek kiküszöbölésére a gyermek a kötelező szűrővizsgálatokon részt vegyen.

Milyen panaszok esetén célszerű felkeresni egy gyerek ortopédiát magánrendelésben?

Csecsemőnél gyanús lehet, ha nem fordul meg időben vagy nem kezd el mászni, gyermekeknél a gerincoszlop görbülete is jelezheti, ha baj van, ortopédushoz szükséges fordulni, ha például oldalirányú. További tünet lehet még a hát-, valamint derékfájdalom, a lábak-kezek beszűkült mozgásterjedelme, a nyakizmok merevsége, fájdalomérzet a talpban, a rendellenes lábtartás vagy testtartás és a púpos hát. 

Klinikánk szakemberei és ortopédusai alapos vizsgálatot végeznek, lényegesen részletesebbet, mint azt a hagyományos ortopédiában szokás és igyekeznek a lehető leggyorsabban megtalálni és elrendelni a megfelelő terápiát. Forduljon hozzánk bizalommal!

Melyek a leggyakrabban jelentkező ortopédiai panaszok gyermekeknél?

A gyermekek különféle fejlődési szakaszokon esnek át, melyeket különböző ortopédiai problémák jellemeznek, életkortól függően. Ezeket minél előbb szükséges kezelni, de a megelőzésükre is nagy figyelmet kell szentelni.

Csecsemőkor

0 és 6 hónapos kor között a szakorvos elsősorban a csípő és a lábtartást kíséri figyelemmel, éppen ezért rendszeres szűrővizsgálatokat rendel el. A kisbaba a születése után pár nappal már át is esik az első ortopédiai vizsgálaton, majd 6 hetes korában következik a kötelező csípőszűrés, amely során megállapítják, hogy szenved-e veleszületett csípőficamban. A vizsgálatnak kimagaslóan fontos szerepe van, ugyanis ilyenkor még korrigálni lehet a csípőízületet, mindezt speciális eszközök segítségével, így megakadályozható, hogy kialakuljon a csípőficam. A kicsiknek ez semmilyen terheléssel nem jár, mivel a lábak úgy fognak elhelyezkedni, akárcsak az anyaméhben. A vizsgálat ideje alatt csípőultrahangot is végeznek, ahol minden elváltozás jól látható. 4 hónapos babával is javasolt felkeresni a gyermek ortopédiát, hiszen a kicsi ekkor már képes az oldalára fordulni és emelgetni a fejét.

a dongalábat a gyermek ortopédia magánrendelésben ki lehet szűrni

A gyermek ortopédus a szűrés során azt is ellenőrzi, hogy van-e a lábaknak valamilyen rendellenes deformitása, ilyen például a dongaláb vagy a befelé forduló lábfej. Az efféle elváltozások szintén orvosolhatóak, ha időben észre vannak véve. A kezelések hozzájárulnak az egészséges végtagi struktúra kialakulásához, ezáltal kisebb eséllyel adódik bárminemű nehézség, amikor a baba feláll vagy elindul.

Kisgyermekkor

Körülbelül 8-10 hónapos kortól indul ez az időszak, gyakorlatilag vehetjük úgy is, hogy onnantól kezdve, amikor a gyermek elkezd járni. Ebben a fázisban ugyancsak adódhatnak lábproblémák, amelyekre célszerű odafigyelni. A láb deformitása, ahol a térdek összeérnek (X-láb) vagy túl távol vannak egymástól (O-láb). Egy tapasztalt ortopédus már a gyermek mozgásképéből képes megmondani, hogy az izomzatot vagy idegrendszert érintheti-e valamilyen probléma.

Kisiskolás kor

6-11 éves gyermekek tehetőek ebbe a csoportba, az ilyen korú gyermekeknél az ortopédus elsősorban a végtaghosszt érintő különbségekre, a gerincferdülés korai jeleire, a csípő és térd megbetegedéseire, a végtagokkal kapcsolatos tengelyeltérésekre, illetve a láb deformitására szentel nagy figyelmet. Előfordulhat, hogy az egyik láb vagy a lábak aszimmetrikusan fejlődnek, ami problémákhoz vezethet a járásban és az egyensúlyban.

Kamaszkor

Serdülőkorban gyakoriak a gerincet érintő problémák, ez főleg a 11-14 éves korosztályt érinti. A hanyag tartás következménye lehet a gerincferdülés, valamint a Scheuerman-kór. Amennyiben még idejében felismerik a serdülőknél a gerincferdülést, könnyen tudják korrigálni. A csontosodási zavarok is jellegzetesek kamaszkorban, de előfordulhatnak mellkast érintő deformitások is, ilyen a tölcsérmell vagy tyúkmell.

Milyen életkorban javasolt az ortopédiai vizsgálatokon való részvétel?

Mint már említettük, gyermekkorban lényeges rendszeresen megjelenni az ortopédiai szűrővizsgálatokon. Ezt azért is hangsúlyozzák a szakemberek, mert ilyenkor még orvosolhatóak a mozgásszervi panaszok, ráadásul megelőzhetőek azok a problémák, amelyek felnőttkorban jelentkezhetnek.

A gyermekek sokat fejlődhetnek az egyes vizsgálatok között, ezért figyeljünk az intő jelekre és amennyiben úgy véljük, hogy baj lehet, minél hamarabb keressünk fel egy szakembert.