Gyógymasszázs


Rendszertanilag a gyógymasszázs a természetes gyógymódok közé tartozik. A masszázs hatását meghatározza maga a masszázs formája, intenzitása, de az is, hogy milyen fogásokat alkalmaznak közben. Az inger erőssége függ a diagnózistól, illetve a beteg állapotától. A teljes testmasszázs nagyjából 40 percet vesz igénybe, több testrész esetében körülbelül fél óra a folyamat, a részmasszázsok pedig megközelítőleg 10 percig tartanak. 

A gyógymasszázsokat gyógytornász vagy gyógymasszőr végzi, az orvos jellemzően kiegészítő kezelés gyanánt rendeli el, alapos kivizsgálásokat követően. A kezelések megkezdése előtt a gyógytornász is felméri a beteg állapotát és az orvosi vélemények, leletek alapján kezdi meg tevékenységét. 

Mozgásszervi panaszok esetében többnyire svéd masszázst írnak elő, a reflexzóna-masszázs lényege pedig, hogy reflexes úton hassanak a szervrendszerek működésére. Ebbe a csoportba sorolhatjuk a szegmentmasszázst, a kötőszöveti masszázst, csonthártya masszázst és a speciális kézi nyirokmasszázst. 

Gyógymasszázs ideális mindazok számára, akik komoly mozgásszervi problémákkal küzdenek. Gerincfájdalmakra, gerincferdülésre és gerincsérvre is jó hatást gyakorol a masszázs, de még az ízületi betegségekre is kiváló, legyen szó akár a vállról, könyökről, csuklóról, csípőről, térdről vagy a bokáról. Műtétek után, rehabilitáció céljából is igénybe lehet venni a szolgáltatást. Gyógymasszázzsal hatékonyan kezelhetőek azok a betegek is, akik egy agyvérzés következtében részlegesen lebénultak. 

Milyen különbségek vannak a gyógymasszázsok és az egyéb masszázsok között?

A gyógymasszázsok és az egyéb masszázsok főleg a céljuk tekintetében különböznek. Az orvosi gyógymasszázsok fő feladata, hogy kezelje a mozgásszervekből kiinduló fájdalmakat, tehát gyógyító hatásuk van, míg a többi masszázs leginkább jóléti, tehát a lényege a kényelem, a nyugalom és a relaxáció.

Ettől függetlenül a gyógymasszázs is sokaknak jól eshet, hiszen a masszőr figyel arra, hogy ne okozzon fájdalmat, de ez esetben kizárólag a problémás területeket veszik kezelésbe, hogy a testrész minél előbb meggyógyuljon. Fontos különbség még, hogy a jóléti esetében más technikákat alkalmaznak, mint a gyógymasszázsok esetében.

Természetesen van némi átfedés a különféle technikák között, ugyanis a test ellazítása mindkét masszázs tekintetében lényeges szempont. A gyógymasszőrök ismeretében több az orvosi fogás, technika, amelyek meglehetősen hatékonyak, de olykor kényelmetlenek. A jóléti masszőrök a kényeztető technikákat preferálják jobban és az olyan testet tudják maradéktalanul ellazítani, amely teljes egészében fájdalommentes.

Milyen különbségek vannak a manuálterápia és az orvosi gyógymasszázs között?

A manuálterápia és a gyógymasszázs számos dologban különbözik egymástól, de egy külső szemlélő számára a két módszer nagyon hasonlónak tűnhet. A manuálterápiát sokan egyáltalán nem ismerik vagy összekeverik a csontkovácsok munkájával. A manuálterápia lényegében olyan egészségügyi ellátás, ahol a terapeuta mindössze a kezét használja a kezelések elvégzésére és semmilyen más eszközt nem alkalmaz.

A legfőbb különbség a kettő között abban rejlik, hogy a manuálterapeuta alaposan megvizsgálja a mozgásszervi rendszert, a gyógymasszőr pedig az izmokat, ízületeket veszi kezelésbe. A manuálterápián kiroppantásokat is végeznek, és nagy hangsúlyt fektetnek a csontokra, a gyógymasszőr például ilyeneket nem csinál, ők elsősorban az izomzatra és a lágyrészekre koncentrálnak.

Izomeredetű bántalmak fennállásakor javasolt gyógymasszőrhöz fordulni, bizonytalan ízületi, csont eredetű fájdalmak jelentkezésekor pedig keressünk fel egy manuálterapeutát vagy szakorvost.

Milyen előnyei vannak a gyógymasszázsnak?

Az orvosi masszázs azért is jó, mert frissítő érzetet kelt, ám ezt sokan tévhitnek gondolják. Amennyiben valaki már régóta szenved a fájdalomtól, célszerű felkeresnie egy megbízható szakembert. A kellemes érzésen kívül számtalan előnye van még a gyógymasszőri kezeléseknek. Garantáltan csökken az izom, valamint ízületi fájdalom, megszűnnek a keringéssel kapcsolatos panaszok, gyorsabban gyógyulnak a sérülések, kevésbé leszünk stresszesek, erősödik az immunrendszerünk, javul az éberségünk, ezáltal a gondolkodásunk, megszűnnek az izomgörcsök, ráadásul a jobb keringés miatt a bőrünk is szebbé válik.

Vannak hátrányai az orvosi gyógymasszázsnak?

Az egyik legfőbb hátránya a gyógymasszőri kezeléseknek, hogy nem alkalmasak akármilyen mozgásszervet érintő fájdalom kezelésére. A masszázs speciális területnek számít, ellentétben a fájdalomterápiától vagy reumatológiától, mivel ez a két terület akármilyen mozgásszervi fájdalom diagnosztizálására és kezelésére alkalmas, a masszázs leginkább a lágyrészek vagy az izomzat helytelen működését teszi helyre. Tehát, ha nem vagyunk megbizonyosodva a fájdalom eredetéről, akkor először egy szakorvost javasolt felkeresni, aki elrendelheti a rendszeres gyógymasszázst.

Kisebb izomeredetű fájdalom jelentkezésekor viszont fordulhatunk gyógymasszőrhöz is, ilyen lehet például az izomláz, esetleg izomgörcs, izomhúzódás.

A gyógymasszázsokat kíméletes technikaként tartják számon, ahol nincs szó műszeres beavatkozásról, ráadásul a gyógyítás gyógyszerek nélkül történik, ennek köszönhetően kicsi az esélye a mellékhatásoknak és az egyéb következményeknek. A legrosszabb, ami bekövetkezhet, hogy nem hat a kezelés, ilyenkor a szakorvos javasolhat még alternatív kezelési módokat.