Mi a gyógymasszázs és mire jó?


Az Orto Centrum magánrendelő kezelései közé felkerült a gyógymasszázs is. Összefoglaltuk közérthető formában amit érdemes tudni a gyógymasszás kezelésről, annak kedvező hatásairól. Érdemes elolvasni, megismerni és ha érdekesnek tűnik akár kipróbálni nálunk.

Mi a gyógymasszázs, milyen hatása van a szervezetre, melyek az élettani hatásai és mit kezelhetünk a gyógymasszázs által, ezekre a kérdésekre adunk válaszokat alább.

 

Mi a gyógymasszázs?

A gyógymasszázs a mechanoterápia része, a szövetek kézzel történő átdolgozása, melyre a szervezet válaszreakciója a fizikális gyógyhatás.

 

Hogyan hat a szervezetre?

Megmozgatja az izmokat, ízületeket, kötőszöveteket, a vér- és nyirokerek rendszerét. A mechanikai hatások az érintett helyeken közvetlenül, az idegpályák és a reflexzónák révén pedig áttételes hatást gyakorolnak a sejtek és szövetek működésére.

 

A masszázs élettani hatásai

A gyógymasszázs közvetlen és közvetett pozitív hatással is bír. Például helyileg befolyásolja a nyirok- és vénás keringést, ezáltal felgyorsítja a salakanyagok kiürülését a szervezetből, melynek eredményként javul a szövetek, izmok vérellátása a problémás, nem teljesen megfelelően működő testrészekben. A behatás helyétől távolabb pedig az idegpályák útján az egyes szerveket működését is serkenti. Az egész szervezetre jótékony hatással van, rendszeres kezelés esetén megszűnhetnek krónikus ízületi és belgyógyászati problémák, de az általános közérzetet is jobbá teszi.

 

Mit kezelhetünk masszázzsal?

Hétköznapi életből fakadó izomfájdalmakat, melynek okozója lehet a helytelen testtartás, ülőmunka, egyoldalú, monoton munkavégzés, aszimmetrikus sport, túlsúly, veleszületett vagy szerzett betegségek.

Másik tipikus alkalmazási területe a balesetek, sérülések utáni rehabilitáció. A legyengült izmok, a korlátozott mozgással bíró ízületek gondozása nagyban hozzájárulhat a teljes felépüléshez, segíti a gyógyulást.