Kineziológiai tapasz: ismerje meg


Alapvető információk a kineziológiai tapasz (Kinesio Tape) hatásáról valamint a színek jelentőségéről és szakszerű felhelyezés fontosságáról a fájdalom gyors csökkentése érdekében.

 

Mi az a kineziológiai tapasz?

A rugalmas szalagokkal gyógyítás módszerét a japán dr. Kenzo Kase kiropraktőr dolgozta ki még a hetvenes években.

A kineziológiai tapasz egy rugalmas pamutanyagból készült, bőrre ragasztható, kémiai hatóanyagtól mentes szalag. Lég-, és vízáteresztő: lehet vele zuhanyozni, úszni.

 

Mire jó a kineziológiai tapasz?

A tape szalag legfontosabb előnye, hogy fájdalom nélküli, azonnali és hatékony segítséget ad mozgásszervi problémáira. Rövid időn belül mellékhatások nélkül erősítő vagy regeneráló hatást érhet el a különféle ragasztási technikák használatával.

Az alábbi területek esetén lehet gyors és hatásos gyógymód a kinesio tape:

  • sportsérülések, ficamok,
  • izomhúzódások, zúzódások
  • izomgörcs és íngyulladás enyhítése
  • izületi fájdalmak, gerinc, térd és könyökfájdalmak
  • műtétek utáni rehabilitáció
  • nőgyógyászati problémák

Sportolók körében különösen közkedvelt, mivel nemcsak rehabilitációra, hanem sérülések megelőzésére is alkalmas.

 

A kineziológiai tapasz jótékony hatásai

  • Vérkeringés, nyirokkeringés és mikrokeringés javítása
  • fájdalomcsillapítás
  • gyulladáscsökkentés
  • izmok rögzítése, a megsérült szövetek tehermentesítése

Megelőző hatásként pedig a gyulladások keletkezésének lehetőségét csökkenti, és az izomgörcsök kialakulását is megakadályozza.

 

A kineziológiai tapasz felhelyezés

A megfelelő hatás elérése érdekében a tapaszok szakszerű felragasztása fontos, hiszen ettől függ, hogy a kívánt hatást el tudjuk-e érni. Az optimális felhelyezéshez taping módszerekben jártas, tapasztalt szakember segítsége ajánlott.

A kinesio tape felragasztása előtt meg kell tisztítani a bőrt (zsíradéktól, nedvességtől). Szükség lehet olykor a szőrzet leborotválására. Sebkezelésre nem használható, nyílt sebre nem szabad felragasztani.

 

Kinesio tape: színek jelentése

A különböző színű tapaszok anyagukban megegyeznek, egyformán elasztikusak és tartósak és ugyanaz a hatásmechanizmusuk. A színek közti különbségnek a színterápiában van szerepe. Tudományos kísérletek is alátámasztják, hogy a rajtunk lévő színek lelki állapotunkat és egészségi állapotunkat is képesek jótékonyan befolyásolni. A meleg színek (piros, pink kinesio tape) energetizáló hatást váltanak ki, a hideg színek (világos kék, sötét kék kinesio tape) hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal gyulladás csökkentésére alkalmasak. A bézs semleges.

Kineziológiai tapasz felhelyezés - Budapest XVI. kerület. Kinesio Tape szakszerű felhelyezése ortopédia orvosi magánrendelőnkben vehető igénybe 1161 Budapest Nonn János u. 3.